Waarom het tijd is om m/v/x uit onze wetten te schrappen.

april 7, 2017

Wat als...we nu eens alle verwijzingen naar geslacht uit onze wetten schrappen? Volgens ons is het juridisch niet relevant of je m/v/ of iets anders bent. Helaas zitten onze wetten vol met verwijzingen naar man, vrouw, vader en moeder. Dat zit namelijk zo: ons burgerlijk wetboek dateert van de Code Civil van Napeleon, zo'n 200 jaar geleden. Een tijd waarin de man de baas was, een huwelijk uitsluitend voor mensen van hetzelfde geslacht kon en van geslacht veranderen pure science fiction was. Ondertussen is onze tijdsgeest lichtjaren vooruit gegaan. De verouderde wetten zijn daarbij eigenlijk nooit fundamenteel veranderd.

Sinds niet zo lang geleden zijn er nieuwe wetten die zorgden voor gelijke rechten man/vrouw, het homohuwelijk en zelfs van geslacht veranderen is mogelijk. Maar het binaire man/vrouw-hokjesdenken is nooit weggegaan. Wij willen dat nu helemaal wegwerken. Je geslacht zou  juridisch niet mogen uitmaken.  Dat is bij andere factoren die je identiteit scheppen, zoals geloof of afkomst, toch ook niet het geval.  

Welke problemen lost dit op?

Momenteel zijn er naar schatting 130.000 mensen in ons land wiens lichaam niet bij hun genderidentiteit past. Een man die zich eigenlijk meer vrouw voelt bijvoorbeeld. Willen ze dat juridisch veranderen, dan moeten ze daarvoor nu een pijnlijke geslachtsoperatie ondergaan. Inclusief door de wet verplichte onvruchtbaarheid, jawel. Wij vinden dat iedereen de vrijheid moet hebben om zelf zijn gender te beleven zoals hij of zij dat wil. Dat hoeft niet juridisch geregeld te worden, en al zeker niet door lichamelijke verplichtingen. Daarom dat m/v in ons wetboek voorbijgestreefd is. Laat mensen zelf kiezen hoe ze zich voelen.

Ook voor homokoppels is de erkenning van kinderen nog steeds problematisch door het vader/moeder-onderscheid. Een mannelijke partner kan het kind van zijn man niet eenvoudig erkennen. Want twee vaders: dat geeft nog steeds een error in onze wetgeving.  Tijd voor een grondige update dus. Wij vinden dat kinderen "personen" moeten hebben als ouder en niet noodzakelijk "een vader en moeder".

Genderindifferentie: onthoud die term.

Vroeger had je gender ongelijkheid, toen kwamen er geleidelijk aan gelijke rechten voor man en vrouw en nu is het tijd voor de volgende stap: genderindifferentie. Iedereen zou het recht moeten hebben om zijn genderidentiteit en geaardheid te beleven zoals hij of zij dat wil, zonder dat de overheid daar verplichtingen bij oplegt wat de standaard zou moeten zijn. Zo evolueren we maatschappelijk ook naar de ultieme vorm naar gelijkwaardigheid: een situatie waar het geslacht helemaal geen rol meer speelt. Genderindifferentie: vroeg of laat komt het er sowieso van.