Vrijheidscongres: slottoespraak Maurits Vande Reyde, voorzitter Jong VLD.

augustus 6, 2017

 

“Het is beter een debat te voeren zonder het te besluiten, dan te besluiten zonder het debat te voeren”.

Dat zei Joseph Josbert, een Frans essayist, begin 19e eeuw. Ik ben trots te zeggen dat wij nu, twee eeuwen later, nog één van de weinige politieke krachten zijn deze gedachte levend houden. Wij zijn meer dan ooit de Uber, de Tesla, de Airbnb van de politiek. Waar anderen het debat niet durven voeren, begint het bij ons pas.

De dreiging van religieus en intellectueel extremisme lijkt van ver te komen. Saoedi-Arabië, Iran, IS. Maar hoe ver zijn we zelf niet van onze verlichtingswaarden verwijderd, als we bij ons bestaande conventies al niet meer tegen het licht mogen houden? Als we al geen controversiële voorstellen kunnen bespreken? Als een jongerencongres zich zou moeten houden aan de beperkte maatschappelijke bandbreedte waar politieke partijen al zo lang in verstrikt zitten?    

Een collega jongerenvoorzitter zei gisteren dat een debat over wapens bij hen niet moest. Want, en hier komt het: de uitkomst staat toch op voorhand vast.Het staat al vast, er is geen debat over mogelijk. Wel, enkel voor extremisten staat alles vast. Dat is de taal van ayatollahs, de wahabieten, van IS. Voor ons zijn die zekerheden ondenkbaar. Ons enige zekerheid is dat we alles constant in twijfel mogen trekken. Vrijheid wordt uit de muur geslagen door debat, discussie en dwarsliggers. Wij zullen daarom nooit toegeven aan de krachten - veraf en dichtbij- die zeggen dat het debat, de zoektocht naar vrijheid, er niet mag zijn. 

Alleen je eigen waarheid koesteren is te makkelijk. Pas wanneer we onze veilige bubble kunnen doorbreken, gaan we de kunst van het samenleven in de praktijk brengen. Dat is onze opdracht als jongeren.  En daarom hielden we dit weekend een congres.

Om dingen in vraag te stellen. Niet enkel de wetten die we willen veranderen. De strijdpunten waar we spijkerhard over gedebatteerd hebben. Maar vooral: de manier waarop we willen dat onze kinderen met mekaar zullen samenleven. Zonder vooroordelen, zonder de misleidende zekerheden die er vandaag nog te veel zijn. Over wat een Jood, een moslim, een flamingant of een belgicist is. Een éénvormige identiteit, bepaald door zijn of haar gemeenschap. Wel, ik ben op straat nog nooit een gemeenschap tegengekomen, enkel mensen. En mensen opsluiten in één bepaalde identiteit is wat samenleven onmogelijk maakt. Daar moeten we vanaf.

Je hebt van die mensen die tweetten: “Niet alle moslims zijn terroristen, maar alle terroristen zijn moslims”. Het klinkt heel slim, maar het is de grootste bullshit. Terrorisme is een daad, geen geloof of identiteit. Het grootste gevaar voor de strijd voor vrijheid, is ze verwarren met de drang naar eenvormige identiteit. Zoals Bart Somers terecht zei: er is geen vrijheid zonder diversiteit. Liberalisme is geen één manier van leven, het is aanvaarden van verschillende manieren van leven. 

Ik ben ontzettend trots en dankbaar dat wij met Jong VLD dat afgelopen weekend in de praktijk brachten.

 

de